Werkstress verminderen met toegepaste improvisatie

Het wordt niet voor niets een stille moordenaar genoemd. Onderzoekers van de Stanford Graduate School of Business hebben geconcludeerd dat jaarlijks 120.000 Amerikanen sterven aan werkgerelateerde stress. Professioneel personeel voelt zich steeds meer overweldigd, met OSHA die rapporteert dat niet alleen 83% van de Amerikaanse werknemers lijdt onder werkgerelateerde stress, maar dat 54% van de werknemers vindt dat dit ook hun privéleven beïnvloedt. Deze mentale spanning verhoogt agressie en vermindert de slaapkwaliteit, wat leidt tot een reeks van cardiovasculaire aandoeningen en psychologische stoornissen.

Het is ook een moordenaar van de productiviteit op de werkplek, met verminderde efficiëntie die leidt tot inferieure werkprestaties en verminderde resultaten. Het simpelweg verminderen van de stress die professioneel personeel ervaart, kan onmiddellijke voordelen opleveren voor organisaties. Toegepaste Improvisatie (AIM) is naar voren gekomen als een cruciale manier om die positieve resultaten te bereiken. Net zoals een symfonieorkest cues en tempo oefent om synchronisatie te bereiken, biedt AIM een manier voor professioneel personeel om vertrouwen op te bouwen, met elkaar in contact te komen, samen te werken en meer vertrouwen te krijgen in hun groepsvermogen om uitdagingen te overwinnen en de angst voor moeilijke situaties te verminderen.

Wat is Toegepaste Improvisatie?

Toegepaste improvisatie (AIM) is een groeps- of teamgebaseerde activiteit die zelfbewustzijn verhoogt, interpersoonlijke connecties opbouwt en individuen in staat stelt hun managementcompetenties te verbeteren. Onderzoek toont aan dat improvisatietraining samenwerking, communicatie, innovatie, teambuilding, emotioneel bewustzijn en, het belangrijkst, leiderschapsvaardigheden verbetert. Improvisatie gaat duizenden jaren terug, met mensen die geïmproviseerde verhalen gebruikten om elkaar te entertainen, zelfs voordat de eerste geschreven taal bestond. Tot halverwege de 20e eeuw was improvisatie slechts dat, een kunstvorm die uitsluitend in theatrale settings werd gebruikt om te amuseren en te verrukken.

Dit veranderde allemaal met Keith Johnstone en Viola Spolin, die de basis legden voor AIM door theatrale elementen zoals teamwork en samenwerking aan te passen om leiderschapsvaardigheden te verbeteren. De ervaringsgerichte leermethode heeft zijn komische wortels in het verleden achtergelaten. Het kan nu de leiders van vandaag verheffen tot effectieve samenwerkers en communicatoren die klaar zijn om zakelijke volatiliteit en ambiguïteit het hoofd te bieden.

Toegepaste Improvisatie verbetert psychologische veiligheid

Vertrouwen is een cruciaal onderdeel van psychologische veiligheid, een gemoedstoestand waarin een individu zich op zijn gemak voelt om zich uit te spreken. In een psychologisch veilige werkomgeving voelt professioneel personeel zich op zijn gemak om risico’s te nemen, bezwaren te uiten wanneer nodig en fouten te accepteren wanneer die voorkomen. Management en ervaren personeel creëren zo’n omgeving wanneer ze zichzelf vertrouwen en dat geloof uitbreiden naar hun collega’s. Psychologisch onveilige werkplekken zijn oncomfortabel, verstikken innovatie en beïnvloeden het vermogen van een organisatie om concurrerend te blijven.

Het vestigen van vertrouwen is een van de pijlers van AIM. “Improvisatietraining kweekt een specifieke vaardighedenset van het tolereren van fouten, luistervaardigheden, spontaniteit, aanwezigheid, prestatievertrouwen en samenwerkingsvaardigheden,” concludeerden onderzoekers die de effecten van improvisatie aan de Universiteit van Helsinki bestudeerden. Deze vaardighedenset helpt mensen van nature te ontspannen en te reflecteren, en biedt in wezen de basis van een psychologisch veilige zone die emotionele en fysieke spanning vermindert.

AIM creëert een veilige ruimte waar ideeën en vertrouwen kunnen bloeien door deelnemers in staat te stellen zich uit te spreken en creatief te denken. Het is een waardige zaak voor alle betrokkenen, aangezien vertrouwen leidt tot een toename van 260% in motivatie op het werk en een afname van 41% in afwezigheid.

In feite, volgens onderzoek gepubliceerd door Kristin Krueger, Jonathan Murphy en Andrea Bink in het Journal of Mental Health, zijn de oefeningen van AIM direct gekoppeld aan algemeen verbeterde geestelijke gezondheid. “De resultaten van deze studie geven aan dat een korte interventie gebaseerd op improvisatieoefeningen een sterke en efficiënte behandeling kan bieden voor patiënten met angst en depressie.”

Toegepaste Improvisatie in de praktijk

De wetenschappelijke principes achter AIM zijn volledig zichtbaar tijdens een AIM-programma, dat doorgaans wordt gepresenteerd door een bedrijf tijdens een goed gepland evenement. Programma’s worden samengesteld op basis van een duidelijk zakelijk doel en bestaan uit gerichte activiteiten en goed doordachte nabesprekingen onder leiding van een ervaren facilitator. Ze zijn flexibel in lengte, complexiteit en diepte. Ze kunnen variëren van één uur durende introductieprogramma’s tot uitgebreide cursussen gedurende meerdere weken of maanden om veranderd personeels-, management- en directiegedrag te versterken.

Een voorbeeld van een AIM-oefening houdt in dat een facilitator de deelnemers vraagt zich te verdelen in groepen van vier en hen de taak geeft een absurd probleem op te lossen. De deelnemers brainstormen om de beurt over ideeën en oplossingen, met de twist dat iedereen moet instemmen met de voorgaande ideeën en deze in hun eigen voorstel moet opnemen. Het antwoord wordt verfijnd en aangevuld totdat er een oplossing naar voren komt die prominent de inbreng van alle deelnemers bevat. Deelnemers leren hun luister-, samenwerkings- en communicatievaardigheden aan te scherpen, waardoor vertrouwen, betrokkenheid en productiviteit worden opgebouwd. In een zakelijke omgeving kan verhoogde productiviteit het bereiken van doelstellingen of winstgevendheid versnellen of verhogen, het uiteindelijke doel van elke onderneming.

Hoewel de actie plaatsvindt tijdens deze oefening, vindt het leren plaats in de daaropvolgende nabespreking. De facilitator legt uit hoe de activiteit de deelnemers dwong om snel te denken, zich stortend in een chaotische situatie waar de optie van falen niet bestond. Bovendien toont de activiteit het belang van actief luisteren, creativiteit en samenwerking aan een gemeenschappelijk doel. Door “ja” te zeggen en elke vorm van defensiviteit te laten vallen, kunnen deelnemers zichzelf vertrouwen en dat vertrouwen delen met hun collega’s.

Toegepaste Improvisatie als stressverlichter

Activiteiten zoals hierboven beschreven verbeteren professionele competenties zoals communicatie en leiderschap, terwijl ze tegelijkertijd methoden aanleren om actief stressniveaus te verlagen. Door AIM leren professionele medewerkers hoe ze comfortabeler kunnen worden met zichzelf en elkaar, waardoor ze toegang krijgen tot een veilige ruimte om gedragsfouten te identificeren en aan te pakken zonder angst voor vergelding.

Een studie uit 2020 die zocht te meten of een zeven weken durende improvisatiecursus sociale stress zou verminderen, vond dat deelnemers aan het einde “meer ontspannen en minder gestrest waren terwijl ze wachtten om spontaan voor een publiek op te treden. Ze vonden ook dat deelnemers in de interventiegroep die de studie begonnen met een laag interpersoonlijk vertrouwen, zelf rapporteerden minder gestrest te zijn tijdens de [Trier Social Stress Test] taak. Deelnemers met een laag interpersoonlijk vertrouwen toonden de meest significante vermindering van stressniveaus, wat in lijn was met de hypothese van de onderzoekers, en zij schrijven deze bevinding toe aan de nadruk van improvisatie op het accepteren van fouten.”

De veilige ruimte gecreëerd door AIM helpt het management te humaniseren naar het professionele personeel dat zij beheren, waardoor ze toegankelijker worden en de wrijving op de werkplek vermindert. Voor het management en hun organisaties betalen de verminderde stressniveaus zich uit in termen van verhoogde efficiëntie, productiviteit en de gezondheid van hun professionele personeel.

Mary Lemmer, de oprichter van Improve, stelt dat “Improviseren heeft mij de vaardigheid ingeprent om ‘ja’ te zeggen, de realiteit van een situatie te erkennen, ‘en’ dan te doen wat ik moet doen vanwege die situatie. Net zoals er geen ontkenning is in improvisatie, heb ik aangenomen om de realiteit van mijn leven niet te ontkennen. Dit rust me uit om een creatievere probleemoplosser te zijn en me aan te passen aan veranderende omstandigheden.”

Werkstress is niet onvermijdelijk; het overwinnen ervan vereist slechts een beetje vertrouwen.

Theodore Klein is de Managing Partner (BSG) Program Director bij EI Research van Boston Strategy Group. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in executive management bij verschillende vooraanstaande professionele dienstverlenende bedrijven en universiteiten. Klein was de CEO van Boston Systems Group, genoemd als een van Amerika’s 100 toonaangevende adviesbureaus. Hij heeft meer dan 350 opdrachten geleid voor wereldwijde bedrijven, gezondheidszorg, universiteiten en overheidsinstellingen op vier continenten.

Dit artikel verscheen eerst hier: https://corp.smartbrief.com/original/2023/11/reducing-work-stress-with-applied-improvisation

Ook interessant

Irish Drinking Song

In dit muzikale improvisatiespel zingen vier spelers samen een lied. Het onderwerp voor het lied wordt door het publiek aangedragen. De melodie van het lied heeft een Iers karakter. De spelers zingen het lied beurtelings, elke speler zingt één regel per keer. Een...

Big Booty

Iedereen vormt een cirkel. Eén speler neemt de rol van Big Booty op zich, terwijl de rest van de groep met de klok mee genummerd wordt: 1, 2, 3, en zo verder. Big Booty start vervolgens een 4-maats ritme en zegt: "Big Booty, Big Booty, Big Booty," gevolgd door een...

Alien, tijger, koe

Beschrijving Een energiek spel om de groep op te warmen en een speelse introductie tot het concept van hoffelijkheid te bieden. Iedereen vormt een cirkel, en elke speler kan kiezen om een van de volgende drie karakters aan te nemen: Een buitenaards wezen: Plaats je...

Aanvaardingscirkel

Beschrijving Verzamel iedereen in een grote cirkel. Een speler begint door een klein gebaar te maken, misschien met een klein geluidje erbij. Zijn of haar buurman of buurvrouw probeert vervolgens precies hetzelfde te doen. En zo gaat het verder. Hoewel we verwachten...