Scholen

Toile Ciree

Schoolvoorstelling voor de tweede graad secundair onderwijs

Veel toffer dan twee uur Nederlands

– Kenzo, Sint-Jozefscollege, Mechelen –

De Belgische Improvisatie Liga heeft een schoolvoorstelling ontwikkeld voor de tweede graad secundair onderwijs, Toile Ciree. Deze interactieve voorstelling is gebaseerd op improvisatietechnieken en is ondertussen al meer dan 150 keer gespeeld. De voorstelling kan in elke setting gespeeld worden: een turnzaal, theaterzaal, refter, …

De schoolvoorstelling draait rond de personage Maurice en Lutgarde. Dit koppel is al 45 jaar getrouwd en vraagt constant input en ideeën van de kinderen. Deze worden gebruikt om de voorstelling op te bouwen. Zo worden de kinderen heel erg bij de voorstelling betrokken en is elke voorstelling dan ook volledig anders.

Deze voorstelling is uitgewerkt met de hulp van leerkrachten Nederlands en is gebaseerd op de leerlijn literatuur uit het leerplan. Personages, vertelstandpunten, tijd en ruimte… het komt allemaal aan bod. Ze bevat ook een lesmap die aansluit bij het vak Nederlands.

Bekijk hier een filmpje over Toile Ciree. 

Ik vond het heel originele onderwerpen. Je kon ook zien hoe bepaalde elementen het hele spel konden veranderen.”

– een studente –

“Alle elementen die zo belangrijk zijn om een verhaal te maken, worden hier eigenlijk heel goed uitgediept op een manier die vrij vanzelfsprekend is voor de leerlingen. Ik denk dat ze het veel beter op die manier begrijpen, dan dat ze het moeten instuderen.

– een leerkracht Nederlands –

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x